Wednesday, June 16, 2010

[ Google Chrome Extension ]



Assalamualaikum wbt. everyone~~






Hye.. ^^,V

Kalini aku nak update something related to IT. Cewah..poyo~ Aku taw pun siket je. Aku bukan budak ICT pun. Apala sgt knowledge aku as a biomedical science student compared to them kan. xpe. Bak kata Rasulullah, "sampaikan walau satu ayat". hehe. For those yg xsuka pasal IT ni, my suggestion is, tayah baca. Nanti pening pulak.

Haritu, aku chat dgn Paan dlm ym. Pastu masuk topic pasal web browser. For more details pasal web browser, click siniAku guna Google Chrome dan dia guna Mozilla Firefox. masing2 duk pertahankan browser sndri. Pastu abes mcmtu je. Takdela sampai gaduh pun. Then esoknya aku buat research. Konon2 je la. pastu aku jumpa ni. Top ten internet browser.


ok. Fine, Dia punye lagi hebat. hehe. Tp ape sebenarnye ktowang discuss? sebenarnye pasal Extension, (chrome) atau adds-on (firefox).
sama je function cuma len browser guna len term.
Apa semua ni? Utk tahu ape tu extension yg ade pada chrome click here.Google Chrome Extensionfirefox nnt aku buat entry len kalo aku rajen.

Ok peeps. dah tahu kan?
sini aku nak share ape extension yg aku guna.

nak besar click gambar. heh.

(korang click je kat tajuk kalo nak install)


Bagi aku extension ni cool!
Sebabnya ni berguna kalo kita tgh nk buat satu secret tetiba kawan kte dtg terus tgk screen. kantoi la pulak nnt.
(aku xbermaksud n xgalakkan langsung applikasi button ni utk porn2 ok.)
Gunanya camni. bila dlm keadaan panic, instead of korang pangkah je window or tabs, better tekan button ni. nnt semua tabs close. haa..jgn panic lak pastu. bila keadaan dah reda korg tekan again button tu. nnt dia reload semula all tabs. (sambil aku buat entry ni aku tekan button tu, panic jugak mula2 sebab xsave ag..nyahaha)


Ni plak pasal nk capture website tu n nnt leh save as image. so tayah susah2 nak tekan ctrl+prtsc tuk print sreen. hehe. plus, boleh jugak capture for the whole page! whoa..tp jgn excited sgt~
sebab taleh exceed than 2MB. apala~ tp tetap berguna juga~ =)



ok. ni sesuai for those yg suka layan you tube..err aku xsuka sgt. kadang2 je. so extension ni memudahkan aku. tayah lg susah2 open new tabs type youtube (aku x bookmark). terus je click kat button youtube search n type nak cari apa kat ctu. nnt automatically new tab open with wat u wanted. senang bukan?

ni best! sebab boleh maen variety of games! tayah susah2 google game. men click2 je. hehe.




Ni useful jugak. sebab kalo tetibe rase nk pakai len language, terus je click kat sini instead of bukak new tab. try this!



ni super duper cool! both extension sama je gunanya.hehe. betul. sebab kita boleh buka dua different pages in a tab! haha. aku excited ok.tu sebab aku install dua2. haha.aku da terbayang. lg senang kalo nk buat apa2 assignment nnt. sambil research leh layan fb sebelah2. agaga. =p~~~

  • ni penting. tuk aku define any difficult words yg aku xphm. hehe. maklumlah, sey oghang kampung yoo..hehe. i dun know how to speak english and i dun understand it tho~ haha..kidding! =p 
  • cara dia ag simple. for any words yg xphm tu, double click kat word tu then nnt terus kua explaination dekat ctu jugak! whoaaaaa..so sambil2 tu leh tambah vocab kan? 
org len demam bola aku pun tanak ketinggalan. Extension ni can give results (you can personalise which teams you want to follow), news, full competition schedule and standings.





yg ni pulak utk dapatkan hadis2 n surah2 from Al-Quran. boleh copy tp kena tekan ctrl+A then ctrl+c. pastu paste la kat mana nak. ni tujuan bg aku mcm bila rase nk sesuatu utk pengisisan rohani, click terus kat button ni. sama juga bila masa aku dah lagho ke. hehe.




ni super duper damn cool. sebab? ni extension tuk waktu solat. siap ada azan skali ok. try this. wajib! dah la dia boleh detect tempat kita pakai google maps malah boleh igtkan kita bape masa lg tinggal tuk next waktu. cth: (2:40 means two hours and forty minutes left for Maghrib). dah tu, nnt before Azan kita leh set kalo nk reminder dulu ke. hehe.

mesti ade yg xpuas hati..asal ko letak bab hadis n Prayer times last2? eh sukati la. penah dgr, save the best for the last? ngeh3. =p

******************************************************
[sebenarnye ade satu extension rahsia yg boleh tuka facebook theme. tp utk view sndri je la. kalo nak link, tanya aku..xpun korg google by your own jelah. hehe.]
ni antara cth2:







ok. tu je extension yg aku guna. kang byk2 berat lak chrome aku. hehe. ni pun dah byk.


p/s: ade byk yg aku xtahu. --! aku dah kata aku budak bio kan. manataw. hehe

4 NAseehAt:

akok_sedap said...

asal hamba baru tau?..wawawa. Best2..keep it up!!

FaDiLLaTheGreat said...

aik.sape pulak nih? hehe. ntah..hamba pun baru tahu jugak! hehe. mekaseh~

sUnshinE sisTa said...

wahh...super duper good explanation :D

FaDiLLaTheGreat said...

hahaha..thx fizah. manade..ni explaination berdasarkan emosi sendri. haha