Saturday, December 25, 2010

[ Usah ditunggu yang terlalu sempurna ]

Ketika khusyuk mencari artikel dan quotes yang enak untuk dijadikan santapan minda, lalu tersinggah la di artikel ini. Tidak tahu dari mana datangnya kerana artikel ini juga di copy dan paste di dlm blog itu. Pinjam eh. =))

Jika kamu memancing ikan...Setelah ikan itu terlekat di mata kail, hendaklah kamu mengambil ikan itu...Janganlah sesekali kamu LEPASKAN ia semula ke dalam air begitu saja...Kerana ia akan SAKIT oleh kerana bisanya ketajaman mata kailmu dan mungkin ia akan MENDERITA selagi ia masih hidup.
Begitulah juga ...
Setelah kamu memberi banyak PENGHARAPAN kepada seseorang...Setelah ia mulai MENYAYANGIMU hendaklah kamu MENJAGA hatinya...Janganlah sesekali kamu meninggalkannya begitu saja...Kerana dia akan TERLUKA oleh kenangan bersamamu dan mungkin TIDAK dapat MELUPAKAN segalanya selagi dia mengingatmu...
Jika kamu menadah air biarlah berpada, jangan terlalu mengharap pada takungannya dan janganlah menganggap ia begitu teguh... cukuplah sekadar keperluanmu. Apabila sekali ia retak... tentu sukar untuk kamu menampalnya semula.... Akhirnya ia dibuang....
Sedangkan jika kamu cuba memperbaikinya mungkin ia masih dapat dipergunakan lagi... Begitu juga jika kamu memiliki seseorang, TERIMALAH seadanya... Janganlah kamu terlalu mengaguminya dan janganlah kamu menganggapnya begitu istimewa... Anggaplah dia manusia biasa. Apabila sekali dia melakukan KESILAPAN bukan mudah bagi kamu untuk menerimanya.... akhirnya kamu KECEWA dan meninggalkannya.
Sedangkan jika kamu MEMAAFKANNYA boleh jadi hubungan kamu akan TERUS hingga ke akhirnya...Jika kamu telah memiliki sepinggan nasi... yang kamu pasti baik untuk dirimu. Mengenyangkan. Berkhasiat.Mengapa kamu berlengah, cuba mencari makanan yang lain..Terlalu ingin mengejar kelazatan.Kelak, nasi itu akan basi dan kamu tidak boleh memakannya. Kamu akan menyesal.
Begitu juga jika kamu telah bertemu dengan seorang insan..... yang pasti membawa KEBAIKAN kepada dirimu.MENYAYANGIMU..MENGASIHIMU. ..Mengapa kamu berlengah, cuba MEMBANDINGKANNYA dengan yang lain.
Terlalu mengejar kesempurnaan.Kelak, kamu akanKEHILANGANNYA apabila dia menjadi milik orang lain... Kamu juga yang akan MENYESAL....


Foto sekadar hiasan.
Sunset yang indah nan permai di tanah Kelantan.

3 NAseehAt:

perindu_خلافة said...

setuju sangat2 diLa,
maksudnya x dapat la kita buat fishing competition masa recreational day nanti.. kesian ikan tuh~ =_=

نور فضيلا said...

hehehe..betul gak an?
walopun dilepaskan semula, namun luka di mulutnye sape yang tahu betapa sakitnye~~~
wuwuwu

LaiLa FaRaH said...

nice!!